Wooninterieuradvies.nl

Afval, wat moet je ermee?

Afval

Wanneer je er goed over nadenkt, zal je je realiseren dat ook jij een enorme hoeveelheid afval produceert. Want werkelijk álles in de supermarkt is verpakt. Er zijn tegenwoordig wel wat winkels waar je zelf je potjes of bakjes mee brengt om je aankopen in mee te nemen, maar die zitten (nog) niet op iedere straathoek. Afval wordt door al dat verpakkingsmateriaal zo langzamerhand een enorm probleem. Maar vlak ook andere troep niet uit. Wat denk je van al die labels die aan je nieuwe kleding hangen? Of alles wat je over de datum terugvindt in je keukenkastjes? Het is allemaal afval.
Afval

Gescheiden inzamelen van afval

Om deze afvalstromen een béétje onder controle te houden is Nederland heel streng geworden in het gescheiden inzamelen van afval. Je hebt een aparte bak voor groente-, fruit- en tuinafval, een aparte bak voor restafval, een aparte bak voor plastic, sappakken en blikjes. Dan wordt ook nog eens in de zoveel tijd het oud papier bij je opgehaald en breng je natuurlijk je glazen flessen naar de glasbak. Zo lijkt het net of je minder afval produceert. Je hoeft immers niet alles meer in één container te gooien. Maar wat is nou het voordeel van gescheiden inzamelen?

Wat is het voordeel van het gescheiden inzamelen van afval?

Wanneer afval gescheiden wordt ingezameld, kan een deel ervan hergebruikt of gerecycled worden. En dat scheelt enorm in het milieu. Er hoeft geen nieuw plastic geproduceerd te worden als er maar voldoende oud plastic wordt hergebruikt. Dit oude plastic kan dan weer als basis dienen voor bijvoorbeeld bankjes in openbare parken en speelgoed. Ook oude blikjes worden hergebruikt. Glas uit de glascontainer wordt gewoon weer nieuw glas en papier uit de papiercontainer wordt gewoon weer nieuw papier. Dat scheelt dus enorme bergen met troep.

Afval scheiden is beter voor het milieu

Door afval te scheiden en delen ervan te recyclen komt er veel minder troep terecht in het milieu. Doordat niet alles zomaar klakkeloos gestort wordt op de vuilstort, is dat bijvoorbeeld heel goed nieuws voor het grondwater. En dat is weer goed nieuws voor de gewassen. En laat dat nou weer goed nieuws zijn voor bijvoorbeeld de vogels en insecten die in die gewassen leven. Ook hoeven er minder bomen gekapt te worden om papier te maken als mensen consequent hun oud papier inleveren. Een beter milieu begint dus echt bij jezelf. En het is nog beter voor je portemonnee ook!